TOP COACHES GEZOCHT
Menu

Over ons

Ons Plekske is niet meer weg te denken uit Vinkel. De dagbesteding staat er midden in de gemeenschap. Niet alleen vanwege de prachtige monumentale woon- en werkboerderij in het hart van het dorp. Ook de jongeren vervullen een prominente rol bij alles wat Vinkel beweegt. Ons Plekske daagt ze uit en stimuleert ze hun talenten verder te ontwikkelen en nieuwe te ontdekken om zo het uiterste uit zichzelf te halen. En met succes! Wij willen graag onze jongeren leren om het zelf te doen.

 

Ons Plekske biedt dagbesteding aan jongeren tussen de 8 en 30 jaar, met een lichte beperking en/of autisme. Hierbij wordt gekeken naar de vraag achter de vraag, zodat de jongeren een bijdrage leveren aan het werkproces en deel uit maken van de maatschappij. Ons Plekske biedt dagbesteding op maat op het gebied van horeca, tuinieren, sport, muziek en diverse creatieve activiteiten zoals koken, bakken, fietsen maken, toneel, houtbewerking en techniek. Daarnaast beschikt Dagbesteding Ons Plekske over een eigen paardenweide waar er les gegeven kan worden op therapeutische wijze. Onze dagbesteding is geopend van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur, met uitzondering van woensdag waarbij Ons Plekske geopend is tot 17.00 uur.

 

Luuk Broos is de inspirerende voorman van de bevlogen organisatie. Hij weet niet alleen de cliënten te inspireren maar iedereen in de omgeving te enthousiasmeren. “Onze doelstelling is jongeren een positieve ervaring te laten beleven aan een fijne invulling van hun dag. Deze dagbesteding moet het zelfvertrouwen van de jongeren vergroten, waarbij zij het gevoel krijgen een belangrijke bijdrage te hebben geleverd aan het werk. Onze kracht zit in onze permanente aanwezigheid van professionele begeleiding. Samen zoeken we naar juist die dingen die een uitdaging en voldoening bieden.”

 

Iedereen is bij Ons Plekske gelijk. Het is een kleine organisatie waar de jongeren op heel persoonlijke wijze worden begeleid, ofwel begeleiding 1 op 1, dan wel in groepen van maximaal 5 personen. Het werkgebied van Ons Plekske bestrijkt de ruime regio rond Vinkel; regio Uden/Veghel, Oss en Den Bosch. Met veel genoegen wordt al samengewerkt met lokale en regionale bedrijven zoals boerderijterras ’t Venster, een bakker, een fruitbedrijf, een manege, een supermarkt, een horecaonderneming en diverse kleine lokale bedrijven. Maar bijvoorbeeld ook rond de Vinkelse kermis leverden de jongeren van Ons Plekske een gewaardeerde bijdrage door het zwerfafval rondom de kermis op te ruimen.

 

Maar het is niet alleen werken. Ook ontspanning maakt daar deel van uit. “Wij willen graag die vrijetijdsactiviteiten bieden, waarbij het individu of de saamhorigheid groeit. Ons motto is sportief, werk en ontspanning. Niks is ons te gek. Skiën, tennis, mountainbiken, ja zelfs een koeiensurvival hebben we al gedaan. Maar ook samen musiceren en koken en bakken zijn leuke activiteiten gebleken.”

 

Veel kan in de prachtige eigen locatie met gezellige leef- en workshopruimte, goed ingerichte keuken en het grote buitenterrein. Dit omvat onder andere een beachvolleybalveld, voetbalveld, eigen gemaakte blokhutten en de kleine dieren in het buitenverblijf. Maar ook worden veel uitstapjes gemaakt. “Dat loopt dan uiteen van Ouwehands’ Dierenpark tot vlotten bouwen, van escaperoom tot waterpark en van laser gamen tot stedentrips.” Sinds kort heeft Ons Plekske tevens een eigen paardenweide waar er les wordt gegeven op therapeutische wijze.

 

Gefinancierd wordt Ons Plekske met name vanuit de gemeenten. Uniek aan Ons Plekske is echter dat er heel veel extra kan zonder extra bijdragen. Dat wordt mogelijk gemaakt door creatief inkopen en de steun van heel veel enthousiaste sponsors.

 

De begeleiding bestaat uit een mix van professionals en een aantal lokale vrijwilligers. Samen vormen zij een gezellig enthousiast team. Dat enthousiasme heeft ook direct invloed op de jongeren. Ons Plekske blijft zich ontwikkelen en nieuwe activiteiten toe voegen. Om dit mogelijk te maken is Ons Plekske momenteel bijvoorbeeld op zoek naar vrijwilligers op het gebied van houtbewerking en techniek.